söndag 11 maj 2014

Karelska piroger

Som sista inlägg för i dag måste jag ännu publicera mitt hemgjorda recept på karelska piroger. Jag blev så glad när de lyckades för jag har alltid tyckt om piroger, men tyvärr är de gjorda på rågmjöl, som "fastnar" i min mage. Här kommer receptet:

Havregrynsgröt:
1 l mjölk
3 dl havregryn (eventuellt glutenfri havre, ren havre)

Jag hällde alla ingredienser i en teflonkastrull och lät koka ca. 5 min under omrörning, sedan fick den ännu tjockna på låg värme.

Skal:
5 - 6 dl speltmjöl, fullkorn
2 dl kallt vatten
litet salt

Jag hällde först vattnet i en skål och blandade i mjölet tills det blev en ganska tjock deg som inte kladdade. Sedan delar du degen i 25-30 små bitar som du kavlar ut till en tunn plätt med en pirogkavel, du kan behöva ha rejält med mjöl under för att det inte skall fastna, det gör inget att plättarna blir mjöliga. Lägg på en sked gröt, för mig blev det kanske 2-3 msk, mitt på plätten. Vik sedan upp kanterna och rynka dem så de ser ut som en pirog.

Sedan gräddade jag dem i 240 graders varmluftsugn i 13 minuter, man kan välja hur länge man vill grädda dem. 5-10 minuter står det i vanliga recept, men jag tyckte de kunde få litet färg. Fyllningen blev gyllenbrun och skalet knaprigt. Supergott! Nu frös jag ner resten, så det återstår att se hur det lyckas att tina upp dem. Tyvärr hade jag ingen bild på de nybakta pirogerna, eftersom jag bakade i går förrän min fästman föreslog att jag kunde dela med mig av mina recept. Nästa gång jag bakar och lagar mat skall jag lägga med bilder! Tills dess får nu njuta av de frysta varianterna. 

Ta hand om dig själv
Daniela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar