söndag 11 maj 2014

Så, vad är FODMAP?

Nu vill jag presentera FODMAP-dieten för dig, eftersom vi alla är olika tål vissa männsikor mera och andra mindre.

För det första: har du problem med magen som påverkar sin vardag skall du alltid kolla upp det hos en läkare först för att utesluta någon sjukdom! Man kan också behöva kontakta en dietist för att se till att man inte får brist på något näringsämne när man utesluter olika livsmedel ur kosten. Jag försöker ändå, som blivande kostrådgivare ge dig recept som är mångsidiga.

Här kommer en lista på livsmedel som man kan vara överkäslig mot och vad man kan välja istället:
(Från Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. J Gastreoenterol. Hepatol. 2010 (25):252-258)

Undvik:                                                                                Välj istället (bland annat):

Laktos:
- Mjölkprodukter som innehåller laktos                                 - Laktosfria mjölkprodukter
- Mjukost, grynost (keso)                                                     - Hårdost (edam, emmentaler, gräddost...)
                                                                                            - Mögelost

Fruktos:
- Frukt med stora kärnor (persika, nektarin                           - Bär (blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär...)
aprikos, plommon, körsbär)                                                  - Banan
- Äppel, päron                                                                      - Vindruvor
- Fruktjuice                                                                           - Kiwi
- Konserverad frukt i lag                                                       - Carambola, passionsfrukt
- Vattenmelon                                                                       - Honungsmelon, cantaloupe-melon
- Mango                                                                               - Citrusfrukt
- Honung, frukstocker

Oligosackarider (fibrer):
- Kål (vitkål, blomkål, broccoli, brysselkål)                           - Sallad, kinakål, grönkål, mangold
- Rödbetor                                                                           - Morot
- Ärter, bönor, linser, kikärter                                               - Gröna bönor
- Avocado                                                                            - Paprika
- Fänkål, kronärtskocka                                                        - Tomat, majs, aubergine
- Lök, purjolök, vitlök                                                           - Gräslök, salladslök
- Svampar                                                                             - Pumpa selleri, palsternacka, bambuskott
- Fiberprodukter (Vi-Siblin)                                                   - Psylliumfrön (gelbildande lösliga fibrer)
- Vete                                                                                   - Havre
- Råg                                                                                    - Spelt
- Korn                                                                                  - Glutenfria produkter

Sockeralkoholer:
- Xylitol, sorbitol, maltitol                                                       - Socker och sötningsmedel utan -ol på slutet
- Glukos- fruktossirap, inulin                                                     t.ex. stevia, glukos, lönsirap.

Det gäller att pröva sig fram, t.ex. tål jag inte socker eller glutenfria produkter medan litet tuggummi och låglaktosprodukter fungerar för mig.Till exempel har jag en bekant som är ännu känsligare än mig och kan inte äta paprika, inte ens paprikakrydda eller lökkrydda. Lär känn din egen kropp. Tänk på allt vad den tjänar dig med hela tiden, ge den litet omtanke!

Vad tål du, skriv gärna hit!


Ta hand om dig själv
Daniela


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar