måndag 26 maj 2014

Spelttortilla!

Under många år har jag använt kålblad som tortillas, eftersom jag trodde att det skulle vara ett bättre alternativ istället för vetetortillas. När jag sedan fick veta att kål också innehåller svårsmältbara kolhydrater började jag använda isbergssallatsblad eller cosmopolitansallad istället, vilket är ett jättebra tips.

I går provade jag att baka egna tortillabröd av spelt för att få litet mera mättnad till min tacomåltid och det blev en succé hemma. Smakrika och mjuka tortillabröd, jag kunde dock ha kavlat dem ännu tunnare, de höll nog ihop. Så här kommer receptet som jag modifierat från ett vanligt tortillarecept!

12 stycken tortillas:
7 ½ dl speltmjöl (fullkorn)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk olja
2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt oljan och vattnet, rör ihop till en fast deg. Dela degen i 12 bitar och linda in bitarna i plastfolie så de inte torkar. Sedan får du välja om du först kavlar ut alla och lägger dem på en tallrik med mjöl emellan och täcker med folie och gräddar dem sedan, eller gör min snabbvariant: kavlar ut nästa medan du gräddar den föregående.
Tortillorna gräddas i en medelvarm, torr stekpanna, en halv minut per tortilla och läggs sedan på en tallrik med folie ovanpå så de hålls mjuka. De hölls faktiskt mjuka en hel dag tills vi avnjöt  dem med kycklingstrimlor, grönsaker och en klick gräddfil på kvällen!

Jag har inte testat hur länge de står sig i rumstemperatur, men de går förmodligen lika bra att frysa som vanliga tortillor.
Första satsens tortillor blev litet tjocka och skruttiga i
kanterna men gick lika bra att äta för det, övning ger färdighet!


Ta hand om dig själv!
Daniela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar